Stagiare Howie the Harp doet zijn verhaal

 

“ADHD/ADD is niet levensbedreigend, maar wel levensverpestend”. Dit is een uitspraak van Rob Rodrigues Pereira, een bekende ADHD-psychiater uit Rotterdam, de man die mij 11 jaar geleden het goede pad op hielp door middel van mn diagnose (ADD) en bijbehorende gesprekken en medicatie (Ritalin).

Ik had inderdaad een moeizaam leven geleid, tot die tijd. Erg lang over mn opleidingen gedaan, altijd erg veel geblowd en gedronken, moeite om relaties en werk vast te houden, depressies, een negatief zelfbeeld en ga zo maar door.

 

11 jaar geleden kwam ik mn huis bijna niet meer uit, de gordijnen waren altijd dicht, ik had last van straatvrees en van paniekaanvallen. Na mn diagnose ging het langzaam de goede kant uit, stapje voor stapje. Het lag dus niet allemaal aan mij, ik was met ADD geboren, vaak is het erfelijk, het bleek een familie-dingetje te zijn bij ons. Ik kon nu aan mn acceptatie gaan werken; ik bén gewoon een beetje chaotisch, niet heel erg goed in plannen en organiseren, en in mn hoofd is het heel erg druk. Daardoor ben ik soms op een verlammende manier geestelijk vermoeid. Soms zit ik een hele middag op de bank, dan ben ik nog dingen van de vorige dag aan het verwerken. Onze verwerkingssnelheid is wat trager. Een slechte concentratie kan dus best grote gevolgen hebben en je leven behoorlijk ontregelen.

 

Mijn naam is Huib Stolk, ik heb heel lang in Rotterdam gewoond maar sinds een jaar of zeven woon ik op het Zeeuwse eiland Schouwen Duiveland, in een klein dorpje bij de zee. Sinds november 2016 volg ik de opleiding tot Ervaringsdeskundige bij Howie the Harp in Rotterdam-IJsselmonde. Een goede vriendin die in de ggz werkt, wees me op deze opleiding. Ik schreef een motivatiebrief en werd aangenomen.

Howie is een hele pittige maar ook erg interessante opleiding. Je krijgt eerst een half jaar theorie en vervolgens moet je een half jaar op stage. Ik heb voor mn stage voor Fact Delft gekozen. Ik wil erg graag ambulant werk gaan doen, en ik geloof in de snelle maatwerk aanpak die Fact teams kunnen bieden. Bovendien was in Delft de stage begeleiding erg goed geregeld, er zijn al Ervaringsdeskundigen in vaste dienst. Ook draait het Fact team er al zeven jaar op volle toeren, er is dus intussen veel ervaring mee.

 

Fact Delft behandelt veel mensen met een dubbele diagnose, ze zijn vaak én verslaafd én hebben een psychische kwetsbaarheid. Veel cliënten zijn bipolair of hebben bijvoorbeeld een schizofrene aanleg. Als het mis gaat, uit zich dat vaak in psychoses.

Zélf heb ik rond mn twintigste een drietal drugspsychoses doorgemaakt, door cannabismisbruik. Wat ik erg goed vind aan ggz-delfland, is dat er naast het Fact team ook een Eerste Psychose Team (DEPT) is, speciaal voor, vaak jonge, mensen die voor het eerst in hun leven een psychose doormaken. Door er snel bij te zijn, hoopt DEPT de schade voor de cliënten zo gering mogelijk te houden. Ik had heel veel aan zo’n team gehad toen ik zelf twintig was.

 

Ik hoop in de toekomst samen met de cliënten mn ervaringsdeskundigheid in te mogen zetten op de volgende terreinen:

– acceptatie van je aandoening, er mee om leren gaan, en zo nodig motiveren om de gepaste medicatie structureel in te nemen

– overwinnen van cannabis- en of alcoholverslaving

– overwinnen van isolement, stapje-voor-stapje, door middel van bijvoorbeeld leuk vrijwilligerswerk

– inventariseren van toekomstdromen bij de cliënt, wat past bij hem of haar, wat wil hij of zij nog graag doen in het leven

 

Ik wil, vanuit mn eigen ervaring, een soort hoopverlener zijn. Ik ben, na alle narigheid, intussen een positief ingesteld mens geworden en wil dat graag uitdragen. Ik wil voor de cliënten een soort raadgevende vriend zijn, op een gelijkwaardig niveau.

 

 

6 gedachtes over “Stagiare Howie the Harp doet zijn verhaal

 1. Adrie

  Mooi verwoord, Huib. Ik heb zelf ADD-gerelateerde klachten en die hebben een duidelijk negatief stempel op mijn leven gehad. Na diagnosestelling, psyche-educatie en gelukkig ook de medicatie klaarde de mist op en moest ik leren leven met de persoon die daarachter vandaan kwam. Grip op mijn nu veel duidelijker eigenaardigheden krijgen en er weer wat van maken dus. Zelf doe ik ook de opleiding bij Howie( we kennen elkaar ) en hoop na mijn stage aan beslag te kunnen als ervaringsdeskundige en dan bij voorkeur in het ondersteunen van jongeren.

  Like

 2. George Dziekanski

  Prachtig verhaal, ik ben jaren in behandeling bij GGZ Delfland en ik vind het vooruitstrevende instelling. De zorg is goed en ik heb inspraak in mijn behandeling. Door deskundige begeleiding ben ik na mijn psychose ipv begeleid naar zelfstandig gaan wonen. Ik heb terugkeerd naar mijn werk en zie ik toekomst rooskleurig tegenmoet.

  Like

 3. Myra Koeleman

  Mooi streven dat je als patiënt uiteindelijk ervaringsdeskundige kunt worden en zo andere mensen kunt helpen door hetgeen je zelf hebt meegemaakt. Dat vind ik zeer positief. Ik krijg waarschijnlijk over een tijdje ook gesprekken met een ervaringsdeskundige. Mijn behandelaarster gaf dat zij heel veel voor mij kan betekenen en dat is ook zo. Een ervaringsdeskundige heeft zelf ondervonden hoe het is om een bepaalde psychiatrische stoornis te hebben. Ik heb een naast familielid, die absoluut NIET begrijpt wat er met mij aan de hand is. Daardoor krijg ik best nog wel wat nare opmerkingen naar mijn hoofd geslingerd. Dat doet mij pijn. Ik wil gaan proberen om mij daar niets meer van aan te trekken, maar gelukkig met mezelf te zijn. Ik MAG er zijn zoals ik ben. Ik heb namelijk ook kwaliteiten. Ik heb zelfs kwaliteiten die ik waarschijnlijk mede te danken heb aan mijn stoornis.

  Like

  1. Beste myra
   Bedankt voor je open reactie begrijp dat er nog wat stigma te overwinnen valt, maar volgens mij ben je op de goede weg. Een zijn met je kwetsbaarheid geeft kracht en vrijheid. Veel sterkte en succes

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s