De Reis van een stagiaire GGZ tot Ervaringsdeskundige in FACT Team Delft

Melissa en Maarten

Mijn naam is Melissa Dubbelman en ik ben sinds 19 juli stagiaire bij het FACT-team van GGZ Delfland, als ervaringsdeskundige. Maarten van Nieuwkerk is mijn stagebegeleider. Graag vertel ik in het kort de weg die ik hierheen bewandeld heb.

Ik kom uit een zeer gecompliceerde gezinssituatie en was mede daardoor al op jonge leeftijd depressief. Ook hoorde ik nergens bij en zonderde ik mezelf ook af van de wereld. Verder hadden meerdere leden binnen het gezin ook hun eigen psychische klachten, wat de situatie alleen maar erger maakte. Ik zat als kind ook al vaak helemaal alleen thuis en werd dus soort van aan mijn lot overgelaten. Hierdoor liep er ook al een en ander mis op de basisschool, wat er op zijn beurt weer toe leidde dat mensen me als dom gingen zien.

Op latere leeftijd werd mijn depressie alleen maar erger en had ik last van paniekaanvallen, angststoornissen en een heftige eetverslaving. Daarbij werd er ook nog eens een persoonlijkheidsstoornis geconstateerd door het Riagg. Ik had echter weinig baat bij de therapie van het Riagg. Ik kwam het huis haast niet meer uit, had behoorlijk overgewicht en was suïcidaal. Hierdoor kwam er verder nooit wat van middelbare school terecht.

Op mijn drieëntwintigste verjaardag is helaas mijn vader overleden. Mijn vader was in mijn leven een van de weinigen die altijd het beste met me voor had en hij was een krachtig man. Qua persoonlijkheid leek ik erg op mijn vader en zijn dood viel mij dus zwaar. Zijn dood heb ik aangegrepen om het roer volledig om te gooien. Ik wilde werken aan mijn leven, te beginnen mijn overgewicht. Ik ben in een traject gestapt voor een maagverkleining en heb deze ook voortgezet ondanks dat sommige artsen en psychologen het ten zeerste afraadden.

Het was een succes, maar het viel niet mee om ineens 70 kilo lichter te zijn. Het deed veel met mijn psyche. Na vele gefaalde pogingen bij het Riagg, wilde ik toch in behandeling voor mijn geestelijke problemen. Ik heb zelf bepaald dat ik in dagbehandeling bij de GGZ wilde en ondanks tegenwerking ben ik daar in 2011 toch kunnen beginnen.

Hier ben ik me veel beter gaan voelen en heb ik mezelf beter leren kennen. Het ging vanaf dat moment ook alleen maar beter met me. Na twee jaar dagbehandeling ben ik vrijwilligerswerk gaan doen bij Gids GGZ-info en Doel Participatie. Ik werkte hier als ervaringsdeskundige. Het fijne aan deze dagbesteding was dat ik lotgenoten kon helpen. Het voelde zelfs zo goed dat ik na drie jaar bepaalde dat ik hier verder mee wilde gaan.

Ik ben gaan zoeken naar een opleiding tot ervaringsdeskundige en ik vond uiteindelijk Howie the Harp in Rotterdam. Na een aantal selectierondes mocht ik hier ook daadwerkelijk beginnen in februari van dit jaar (2016).

Ondertussen zit er al een half jaar theorie op en ben ik op 19 juli dus begonnen met mijn stageperiode. Ik hoop vooral veel te leren bij het FACT-team van de GGZ in Delft. Ik ben zeer te spreken over deze stageplek en heb veel vertrouwen in Maarten, die al enkele jaren ervaring heeft als ervaringsdeskundige.

In de eerste weken loop ik vooral mee en ik ben met hem al op verschillende huisbezoeken geweest. Daarnaast heb ik met zijn collega’s al verschillende groepen gedraaid. Ik steek hier al erg veel van op en ben dan ook zeer blij met zo’n stagebegeleider en het team eromheen.

Ik ga met veel plezier naar mijn stage en kijk uit naar de maanden die ik nog te gaan heb bij het FACT- team, waarin ik denk nog onwijs veel te kunnen leren.

Melissa Dubbelman

3 gedachtes over “De Reis van een stagiaire GGZ tot Ervaringsdeskundige in FACT Team Delft

 1. Peter van der Wal, ervaringsdeskundig coach bij Howie the Harp™

  Hoi Melissa, mooi en krachtig stukje heb je hier neergezet, complimenten!!

  @ Maarten: voor jou ook m’n compimenten, je site ziet er op het eerste gezicht echt GOED uit! Ik ga binnenkort nog eens wat verder kijken.

  Like

 2. Gerrie van Nieuwkerk

  Mooi verhaal ,heel knap van je Melissa , wat een door zetting vermogen heb jij👍 knap dat je zo veel vertrouwen heb gehouden om hulp te blijven zoeken . Nu zelfs nog een studie aangegaan dat laat zien dat je ondanks alles wat je mee hebt gemaakt een sterk karakter hebt ,
  Heel veel succes met je stage bij het FACT ,
  En met je stagebegeleider Maarten .

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s