Mensen met schizofrenie presenteren boek

 

 

 

 

Mensen met schizofrenie presenteren boek 

Op maandag 10 oktober, World Mental Health Day, vond in Amsterdam op de boot Simon Carmiggelt de feestelijke lancering van Meer dan dat… Tien portretten van mensen met schizofrenie plaats. In het boek staan tien interviews afgenomen door cultureel antropoloog Maarten Muis en portretfoto’s gemaakt door Mona van den Berg. Interviews waarin mensen met de diagnose schizofrenie vertellen wat dat label voor hen betekent. Het boek is de afsluiting van de themamaand ‘anti-stigma’ van Anoiksis, de patiëntenvereniging van en voor mensen met schizofrenie. 

 

Mensen met een missie

Maarten Muis sprak onder meer met filmmaker Bas Labruyère en met beeldend kunstenaar Jannemiek Tukker. De Rotterdamse dichter Tarik Filali vertelt hoe hij probeert door te breken met gedichten en raps, ondanks de stemmen die hij hoort. Daarnaast zijn de geportretteerden werkzaam als ervaringsdeskundigen in de schizofrenie-zorg, bij Vereniging Anoiksis, de Stemmenpoli van UMC Utrecht en een FACT-team in Delft. Het zijn tien mensen met de missie om het taboe op het open zijn over deze psychiatrische diagnose te doorbreken. Mensen die laten zien dat het mogelijk is te herstellen van een psychose. En dat het stigma ‘schizofrenie’ dit herstel in de weg staat. 

Presentatie van de kracht van herstel

Bij de presentatie luisterden de gasten onder meer naar gedichten van Tarik Filali en Christine Blanke. Maarten van Nieuwkerk las een tekst over het taboe in de psychiatrie voor. Gedichten en teksten waarin de kracht voelbaar was. Het eerste exemplaar van Meer dan dat… werd door Maarten Muis aangeboden aan de man die de omslag van het boek siert, Tarik Filali. De lancering op World Mental Health Day 2011 was een belangrijke stap in de nationale campagne tegen stigmatisering van mensen met een psychiatrische diagnose. Olivia van de Lustgraaf, ambassadeur van Samen Sterk tegen Stigma, sprak de groep toe en nodigde hen uit mee te helpen de campagne te realiseren. 

Meer dan een boek 

Op de website www.meerdandatboek.nl zijn filmpjes te zien waarin de geportretteerden voorlezen uit eigen werk. Ook is er een speciaal anti-stigma filmpje gemaakt: http://www.youtube.com/user/meerdandatboek. Het boek is te koop via de website en in de boekhandel, het kost € 14,95. De winst uit de verkoop komt ten goede aan Vereniging Anoiksis. Door het verspreiden van het boek draagt u bij aan een meer waarheidsgetrouw beeld van schizofrenie. 

Meer dan dat… Tien portretten van mensen met schizofrenie 

Fotografie: Mona van den Berg 

Interviews: Maarten Muis 

Uitgeverij Tobi Vroegh, Amsterdam ISBN 978-90-78761-24-2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s